fbpx

Vanuit mijn ervaring als moeder en vanuit mijn kennis en ervaring als kraamverzorgende zeg ik: wijsheid!
Toen ik nog als kraamverzorgende werkte was dit een van de punten waarin ik redelijk ‘streng’ was: Moeder en baby gingen na de lunch rusten. En als de partner er moe uit zag, dan stimuleerde ik die ook altijd om te gaan liggen.

Er blijft altijd genoeg te doen..
Ik weet nog heel goed dat ik bij een moeder kraamde en dat zij maar bleef rondlopen en dingen regelen. Met 5 andere kinderen in huis was er altijd wel wat te doen. Hoe vaak ik ook zei: ‘Laat mij nou. Ga jij nou liggen.’ Dan deed ze dat 10 minuten. Om vervolgens weer het volgende taakje op te pakken. Einde van dit verhaal? Op de dag van mijn vertrek zei ze: Je hebt me geweldig geholpen, maar ik ben zo moe.. Echt, ik kon haar wel wat doen!!
Helaas kon ik niet langer blijven. Ze had me medisch gezien niet meer nodig. Maar ik hoop toch echt dat ze daarna wel elke dag even minimaal een half uur is gaan liggen.

Eigen kraamtijd
Toen ik zelf van mijn dochter beviel was ik me dankzij mijn kennis en ervaringen heel bewust van de gevolgen van te weinig rust pakken. Dus ging ik heel consequent zelf ook op bed liggen. Soms alleen starend naar mijn lieve kleine meid. Dit heb ik 8 weken volgehouden. Totdat ik het gevoel had dat ik het niet meer nodig had. ‘s Avonds voelde ik me ook zonder middagrust weer fit.

Wat me dit heeft opgeleverd?
Uit onderzoek is me bekend hoe belangrijk slaap in zijn algemeenheid is op fysiek en mentaal herstel. Daarom ben ik er van overtuigd dat de rust mij geholpen heeft om binnen 2 maanden:
💖minder vaak gefrustreerd te raken van het vele huilen,
💖meer geduld te hebben,
💖minder last te hebben van het nachtelijke slaapgebrek,
💖weer 2x 40 minuten te kunnen fietsen op een dag,
💖sneller fit te voelen en helderder te kunnen denken.

❓Wat vind jij? 8 weken rust: overdreven of wijsheid?
En wat heb jij gedaan na jouw bevalling?
👉 Laat het me weten via social media!