fbpx

In veel zwangerschapscursussen wordt aandacht besteed aan ademhalingstechnieken. Ademhaling worden vaak zelfs als belangrijk onderdeel van de bevallingscursus gebracht! Maar is dit echt wel zo hard nodig? In deze blog neem ik je mee in de nut en noodzaak van de ademhalingsoefeningen voor de bevalling.

De basis

Ademhalingstechnieken zijn methodes om je adem te reguleren. In feite komt je ademhaling natuurlijk altijd vanuit je longen. Maar de spieren waarmee je de longen ruimte geeft kunnen variëren. Je kunt namelijk ademen vanuit verschillende plekken, bijvoorbeeld: je buik, je borstkas, je flanken of je keel.

De snelheid van je ademhaling wisselt ook. Je ademhaling vertraagd als je rustig bent, uiteraard als je slaapt en als je je ontspant. Een versnelling vindt plaats als je je inspant. Dit kan fysiek en mentaal zijn. Fysiek bijvoorbeeld als je aan het sporten bent. Mentaal kun je je gestrest of gejaagd voelen. En als je je opgejaagd voelt, dan ga je sneller ademhalen.

Ironisch genoeg verergert de snellere ademhaling vervolgens je gevoel van gejaagdheid. Waardoor je in een negatieve spiraal terecht komt.

Nut van de ademhaling tijdens de bevalling

Tijdens de bevalling is het voor de eerste fase (de ontsluiting) van belang dat het zwangere lichaam zich ontspant. Dat je een mindset creëert waarmee je de bevalling op je af laat komen zonder angst en spanning. Alleen in ontspanning gaan de hormonen zodanig samenwerken dat er goede sterke weeën komen, de baarmoedermond zich opent en dat er natuurlijke pijnstilling optreedt. De ademhaling kan dit proces stimuleren of afremmen.

Zoals ik net al aangaf kan een snellere ademhaling je gevoel van gejaagdheid vergroten. Het tegenovergestelde is ook waar: je wordt ontspannen van een langzamere ademhaling. Dit kun je zelf bewust manipuleren. Meestal sturen de hersenen je lichaam aan, maar het kan ook andersom. Door anders te gaan ademen, versnellen of vertragen, krijgt jouw lichaam het signaal om in actie te schieten of te ontspannen. Dit kun je inzetten tijdens stressvolle momenten, tijdens sportieve prestaties en ook tijdens de bevalling.

Om een meer ontspannen gevoel te creëren tijdens de bevalling kun je dus bewust langzamer gaan ademen. Het geeft een signaal naar je hersenen dat alles veilig is en je kunt ontspannen. Hierdoor kun je ook beter met de pijnsignalen omgaan. Immers, als je rustig bent en de touwtjes in handen hebt, dan kun je ook beter met pijn omgaan. Als je gestrest of in paniek bent, dan voelt elke lichte pijnprikkel als verschrikkelijk aan.

Dit is tevens het nut van het oefenen van een ademhalingsoefening: Het geeft je het idee dat je controle krijgt over de onbekende situatie die op je afkomt. En dat is heel goed. Want met meer kennis en zelfvertrouwen ben je eerder geneigd om zelf sturing aan de situatie te geven. Waardoor de geboorte van jullie kindje een ervaring wordt waar je samen sterker uitkomt.

Noodzaak van de ademhaling tijdens de bevalling

Maar kun je een gevoel van controle en ontspanning tijdens de geboorte van jullie baby alleen bereiken door specifieke ademhalingsoefeningen te doen? Daar ben ik het niet mee eens. Je ademhaling reguleren ga je vanzelf doen tijdens de bevalling als je naar je lichaam luistert. Lukt het je niet om naar je lichaam te luisteren, omdat: je je bekeken voelt, je bang bent, anderen jou telkens instructies geven, je druk maakt om jullie oudere kinderen of omdat er nog wat geregeld moet worden, etc..

Dan is de ademhaling een van de hulpmiddelen die je kunt inzetten om te ontspannen. En dan kan het fijn zijn als je weet dat je ademhaling rustiger wordt door bijvoorbeeld tot vier te tellen bij het inademen en tot vier te tellen bij het uitademen.

Andere hulpmiddelen

Dus een ademhalingsoefening kan fijn zijn, maar het is goed om te weten dat er meer hulpmiddelen zijn! Jouw partner kan bijvoorbeeld zorgen voor een rustige omgeving: stuur iedereen eens weg. En leg de verantwoordelijkheid voor alle overige klusjes of communicatie met zorgverleners en familie bij hem/haar (en bemoei je er zelf verder niet mee.. 😉 ). Creëer een ontspannen omgeving voor jezelf met muziek, kaarsen en vertrouwde spullen.

Tot slot nog het, in mijn ogen, beste hulpmiddel: Sluit je af voor je omgeving door je ogen dicht te doen en geluiden te dempen. Met je hoofd in je handen zitten en ogen gesloten richt je je letterlijk op je eigen lichaam. Daar gebeurt het en daar wil je dus ook jouw aandacht hebben.

Conclusie

Een ademhalingsoefening kan je dus helpen, maar is niet de heilige graal. Zoek de hulpmiddelen die bij jou passen!

Wil je weten welke hulpmiddelen ik je kan aanbieden? Kijk dan eens bij mijn aanbod of neem contact op voor een gratis kennismaking waarin ik je de eerste persoonlijke tips geef!