fbpx

Met de waarden zelfstandigheid, vrijheid, groei en de interactie met anderen regisseer ik mijn leven. Ze zetten mij aan om op zoek te gaan naar informatie, contact te leggen met anderen, mijn wensen kenbaar te maken en mijn eigen koers te varen. Dat geldt zowel op het werk als privé.

Daarmee gaat alles niet van een leien dakje noch zoals ik het precies zou willen. Maar het opent wel deuren naar een uitwisseling van ideeën en hulpbronnen, waarmee een deel van mijn wensen wel uitkomt.

Twee momenten uit de praktijk

Er zijn twee cruciale momenten waarop ik heb gemerkt hoeveel baat je kunt hebben bij zelf de regie nemen. Dit was de geboorte van mijn dochter en het moment dat ik overspannen raakte.

Voor de geboorte van mijn dochter haalde ik mijn kennis op, maakte ik mijn wensen kenbaar en besprak ik ze met mijn man en de hulpverleners. Als bevallende vrouw moest ik het zelf klaar spelen, op mijn manier. Dankzij de interactie van te voren kon mijn man me daarin goed steunen. En door het benodigde vertrouwen in mijn lichaam en in mezelf tijdens de bevalling groei je als mens enorm.

Het andere moment was een paar jaar geleden. Toen had ik zoveel projecten op mijn bord liggen dat ik tegen mijn grenzen aanliep. Dankzij mijn achtergrondkennis herkende ik de stresssignalen: moeite met concentreren en minder energie. Maar pas toen ik merkte dat ik ook cynisch werd, ben ik mijn wensen kenbaar gaan maken: Minder projecten en tijdelijk minder uren werken. Net op tijd. Hierdoor is het bij overspannenheid gebleven en door de ervaring ben ik zelf enorm gegroeid.

Regie op je leven

Als ik geen regie zou nemen in mijn werk en privé leven zou ik op die cruciale momenten ook geen extra moeite hebben gedaan. En daarmee zou ik mezelf tekort hebben gedaan tijdens de bevalling en waarschijnlijk was het van kwaad tot erger gegaan met de overspannenheid.

Zelf de regie nemen op je werk en in je privé leven zie ik als cruciaal om sterk in je schoenen te staan op belangrijke momenten in het leven. En dat kan ik iedereen aanraden!