fbpx

Vanmorgen bracht ik mijn dochter weer naar de gastouder. Ze is net twee en loopt ondertussen zelf naar de deur toe. De deur gaat open. De gastouder heet haar welkom en mevrouw stapt vrolijk naar binnen. Ik maak een praatje met de gastouder over dat mijn dochter gister een nieuw woord had geleerd. Zij gaat ondertussen op onderzoek uit in de woonkamer.

Opeens komt ze terug gerend. De gastouder probeert haar op te vangen en te kalmeren, maar mevrouw wilt toch echt doorlopen naar mij. Even knuffelen en vertellen dat er een ander kindje met een pannetje aan het spelen is! Die wilde zij natuurlijk.. Tja, daar gaat mama toch ook niets aan (kunnen) doen. Dat heet delen..

Dat moment dat ze geborgenheid, veiligheid en steun bij mij komt zoeken is goud waard! (En als ik er niet ben, dan weet ik zeker dat ze naar mijn gastouder rent voor diezelfde geborgenheid. Dat maakt mijn gastouder goud waard voor mij!)

Dat is hechting. Een positieve emotionele band tussen kind en specifiek individu. Waarbij het kind wordt gerustgesteld door hun aanwezigheid als ze stress of angst ervaren. Deze band zorgt voor het vertrouwen in zichzelf en anderen. Waardoor ze de wereld durven te gaan ontdekken, zelfstandig durven te worden en op een gezonde manier met stress, emoties en lastige situaties om leren gaan. Het is de basis van waaruit een kind de wereld in stapt.

Er zijn verschillende vormen van hechting. Welke vorm zich ontwikkelt binnen jullie gezin is afhankelijk van verschillende factoren. Enkele van deze factoren zijn:

  • Wanneer en hoe er gereageerd wordt op signalen van jullie baby
  • De effectiviteit waarmee jullie baby signalen kan afgeven
  • Hechtingsstijl die jij en jouw partner met jullie respectievelijke eigen ouders hebben
  • Cultuur waarbinnen jullie en jullie baby leeft (In Japan hecht men bijvoorbeeld minder waarde aan de zelfstandigheid van hun kinderen dan in Nederland)
  • Hoe jij en jouw partner ieder over ouderschap en relaties denken

Uiteraard komt hechting ook in mijn online programma aan bod! Daarin bespreken we de achterliggende theorieën en gaan we aan de slag met praktische tips en trucs om de hechting positief te vergroten. Het opbouwen van de positieve band begint al in de zwangerschap en de belangrijkste basis wordt gelegd in het eerste jaar.  Wil je daar meer over weten? Klik dan hier!

Jullie kunnen er nu ook al zelf mee aan de slag!
Als jullie lekker met zijn tweeën op de bank zitten, kopje thee erbij, lekker ontspannen. Bespreek dan eens het volgende met jouw partner:

  • Hoe zou jij jouw band met jouw ouders omschrijven? En hoe zou hij/ zij zijn eigen hechting met zijn ouders omschrijven?
  • Hoe willen jullie dat voor jullie kindje?
  • Welke goede punten neem je mee en welke minder prettige punten wil je achterwege laten?
  • En wat betekent dat in de praktische afspraken? Denk bijvoorbeeld aan wanneer jullie kindje naar jullie moet luisteren of wanneer je mee wilt gaan in zijn/haar wensen en wanneer je grenzen aan wilt (gaan) geven, in hoeverre jullie baby alleen moet kunnen spelen of dat je altijd ter beschikking wilt staan.

Ik hoor graag wat jullie ervaringen zijn!

Wil je hier eens over sparren? Stuur me dan een app of bel me op: 06-15491686!