fbpx

Hoor jij alleen lovende verhalen over de voordelen van borstvoeding geven? Óf juist verschrikkelijke horror-verhalen over de ervaringen uit de eerste weken? Bij deze een realistisch perspectief.

Als kraamverzorgende heb ik gezien hoe erg moeders vaak de eerste week aan het worstelen zijn met het aanleggen van de baby. Dat borstvoeding wordt geregeld door de natuur wil niet zeggen dat het appeltje-eitje is om te doen. Het is een leerproces voor de moeder én de baby.

Ja, een baby heeft de reflexen waarmee zij/hij direct na geboorte naar jouw borst toe kan kruipen, de tepel weet te vinden en er op kan gaan zuigen. Je hoeft zelf letterlijk geen vinger uit te steken en de kleine vind de weg wel (zie ook het super mooie filmpje op global health media: Early Initiation of Breastfeeding – Global Health Media Project).

Mogelijke problemen bij borstvoeding

Maar dat betekent niet dat de baby meteen op de juiste manier zuigt. Veel baby’s zijn geneigd alleen de tepel naar binnen te zuigen. Daarmee kunnen ze de huid kapot trekken, waardoor kloven ontstaan. Zij/Hij moet nog leren om de mond zo wijd mogelijk open te doen. Op die manier komt niet alleen de tepel, maar ook (een deel van) de tepelhof in haar/zijn mond. Hierdoor wordt de spanning verdeeld over een grotere huidoppervlakte, die de huid beter aan kan. Plus dat de baby dan goed op de melkgangen en melkzakjes duwt waar de melk tijdelijk ligt opgeslagen.

Om de baby dit goed te laten doen, moet je het mondje loshalen van de tepel en opnieuw laten aanhappen. Dit kan erg frustrerend worden als je al een hele tijd aan het proberen bent, jouw baby huilt van de honger en jij doodmoe bent van het slaaptekort. Maar als je dit niet doet, dan krijg je kloven, heb je veel pijn en loop je een groter risico op een borstontsteking.

Leerproces als moeder

De mooie reflexen van jouw baby helpen jou ook niet om te weten hoe je de kleine het beste kan vasthouden of begeleiden. Hierdoor voelt het als een gehannes die eerste dagen en weken om zelf in de juiste positie te zitten. En jouw baby op een comfortabele manier vast te houden voor een langere tijd. De eerste weken ben je al snel een uur bezig met een voeding inclusief tussendoor van borst wisselen en een luier verschonen. (Rust voor jezelf is hier ook erg belangrijk bij. Lees hier waarom dit de eerste 8 weken cruciaal is!)

Rol van de partner bij borstvoeding

En denk je dat jouw partner niets kan doen? Dat is zeker de eerste periode zeker niet waar! Het is heel fijn als die dan de kussens aangeeft of helpt positioneren. Of meekijkt of het mondje ver genoeg open is (zijn de mondhoeken bijna in 180 graden open? Is het onderste lipje ook naar buiten gekruld? Ligt het ruggetje in een rechte lijn?).

Mindset is cruciaal

Dus ja, het is ontzettend zwaar. Maar vooral die eerste dagen. Cruciaal daarbij is hoe jullie in dit leerproces stappen. Willen jullie werken om een goede borstvoeding voor mekaar te krijgen? Of moet het makkelijk gaan en anders niet? Het is jullie mindset die bijdraagt aan het succes van de borstvoeding. Vooral in die eerste zware dagen. Aangezien er fysiek en mentaal al veel op jullie afkomt rondom de bevalling is dit iets om van tevoren te bedenken. En waar jullie beiden achter moeten staan. Als jij geen steun ervaart van jouw partner dan is de borstvoeding twee keer zo zwaar, omdat je dan in jouw eentje de mentale kracht moet opbrengen om het vol te houden.

Maar als het goed loopt, dan..

Wanneer wordt het makkelijker? Waar doe je het voor? Als jullie het wat onder de knie krijgen, dan zul je merken dat je op dag 5 denkt: ‘Ok. Dit gaat al makkelijker.’ Als de kraamverzorgende op dag 8 weggaat, dan hebben de meeste vrouwen er vertrouwen in. En iedere week gaat het dan makkelijker. Dan kun je er écht van gaan genieten. Van het lekker samen knuffelen, het rustmoment, het gemak waarmee je de kleine kunt troosten. Dan voel je de vrijheid van ergens naar toe kunnen gaan zonder dat je je zorgen hoeft te maken over voeding of warmte. Want jij kunt jouw kindje altijd alles bieden wat het nodig heeft. Je weet dat je jouw kindje de allerbeste voeding geeft (Lees hier over alle voordelen van borstvoeding). En dat gevoel, die zekerheid, dat zelfvertrouwen is zo ongelofelijk waardevol!! Want ook dat geef je jouw kindje mee..

Kun jij een peptalk bij de borstvoeding gebruiken?

🤱Geef jij nu borstvoeding en kun je wat advies gebruiken? Ik help je graag in 20 minuten op weg! Dus stuur vooral een appje of bel me op: 06-15491686. Of vraag hier een kennismakingsgesprek aan!

Loop je nu vast met de borstvoeding? Ben je vermoeid, wil je graag volhouden met de borstvoeding, maar weet je niet of je dat fysiek nog lukt? En zie je niet hoe je dit gaat volhouden als je straks weer aan het werk gaat, ook al zou je dat graag willen?!

Laten we dan rustig de tijd nemen om in gesprek te gaan en vraag een coachingsgesprek aan! Dan maken we een afspraak voor één á anderhalf uur. Waarin we alles bespreken waar je tegen aan loopt, zowel technisch met de borstvoeding als praktisch in de dagindeling met jouw gezin, werk en sociale contacten. Ik geef je praktische tips, vertel je de juiste hulpbronnen en ik stuur je eventueel aanvullende informatie naderhand op. Hierdoor leer je wat de beste aanpak voor jullie is, krijg je weer vertrouwen in jezelf en rust in jouw hoofd. En zorgen we er samen voor dat je weer kunt genieten van deze bijzondere momenten!

❓Wat zijn jullie ervaringen met borst- of kunstvoeding? Ik lees het graag!