fbpx

Wat deze afbeelding illustreert? Dat je als bevallende vrouw bij jouw gevoel moet kunnen blijven. Alleen dan kun je de regie behouden. Maar dit vraagt wel om voorbereiding.

De afbeelding is een impressie van de twee verschillende systemen die in onze hersenen werken, volgens wetenschapper Daniel Kahneman. Het ene systeem werkt beredenerend, rationeel en traag. Het andere systeem werkt op emotie, intuïtie en snel.

Tijdens de bevalling gebruik je als bevallende vrouw vooral je snelle systeem. Je gaat mee in jouw intuïtie en je voelt jouw lichaam. Je hoeft niet na te denken en kunt ontspannen. Op die manier krijgt jouw lichaam de ruimte voor het geboorteproces. Als er volgens de medische professionals een verandering in de situatie nodig is en je moet keuzes maken, dan moet je rationeel gaan nadenken. Daarmee wordt het andere systeem geactiveerd. Dit haalt je uit jouw eerste systeem en kan een remmende werking hebben op de weeën en het verloop van de bevalling. 

Hier komt de cruciale rol van jouw (geboorte) partner om de hoek kijken. Hij of zij is degene die rationeel moet bedenken wat de beste keuze zou zijn op basis van jullie afspraken en jouw wensen. Dit kan hij met jou en de medische professionals bespreken. De beslissing blijft aan jou als bevallende vrouw. Maar jij hoeft niet jouw hoofd te activeren om te bedenken welke alternatieven jullie van tevoren hadden bedacht en wat je eigenlijk zou willen. Dit weet jouw partner. En het is zijn/ haar taak om jullie wensen uit te spreken en te bewaken dat het proces verloopt op een manier die bij jullie past.

Mijn belangrijkste tip is dan ook: Bereid jullie goed voor! Zorg dat je weet voor welke keuzes jullie komen te staan. En bespreek die van tevoren. Zodat jullie weten wat je wilt als de vraag wordt gesteld.

Vraag je je af welke keuzes je dan kunt maken? Dat zijn er behoorlijk veel! Ik heb ze gebundeld in de Geboortekeuzegids. Wellicht iets voor jullie? Kijk voor meer informatie op: https://www.nosjuntos.nl/aanbod/geboortekeuzegids