fbpx

Waarom stoppen we halverwege met voor ons zelf opkomen? Wat maakt dat we her en der wel wat kennis vergaren, bij de verloskundige, online of in tijdschriften. Maar niet écht doorpakken? Waardoor we deze kennis niet kunnen inzetten als puntje bij paaltje komt.

Waarom vinden we het bij een bevalling wel ok als anderen ongevraagd aan ons lichaam komen? Omdat het een medische ingreep is? Bij elke andere medische ingreep is er van tevoren ruimschoots overleg. Omdat het spoed is? De situaties waarin er geen tijd is voor een korte uitleg en overleg zijn super schaars!! Denken we écht dat tijdens de bevalling anderen ons lichaam beter kennen dan wij zelf? Dus dat anderen dan ook mogen bepalen wat er met ons lichaam gebeurt?

Waarom denken we met enige kennis wel voldoende te weten van zo’n heftige gebeurtenis? Terwijl het zulke ingrijpende fysieke, mentale en emotionele gevolgen heeft. En wat maakt dat we er zelfs maar geen plannen voor maken? Dat we de bevalling gewoon op ons af moeten laten komen? Omdat het toch altijd anders loopt dan je denkt?

Dat vind ik nog altijd de grootste onzin: Zonder een plan gaat iets nooit lopen zoals jij dat wilt! Dacht je dat een succesvolle zakenvrouw of -man zonder plan werkt? Dat de artsen maar wat uit hun losse pols doen? Dat de aannemer bij de start van de bouw denkt ‘ach, laten we 10 stenen boven op elkaar leggen en de vlag hijsen. Dat zal wel het hoogste punt worden..’

Als jij wilt dat jouw bevalling een succes wordt: dat jij weinig fysieke en mentale schade oploopt, jouw kindje gezond ter wereld komt en een super goede start krijgt en jullie er met een trots gevoel op terug kijken, bereid je dan voor!

Nee, je weet nooit hoe het precies gaat lopen. Maar als je je er niet op voorbereid, kennis opzoekt én keuzes maakt, dan gaat het nooit zo lopen als jij wilt. Dan geef je bij voorbaat al de zeggenschap over je eigen lijf, gezondheid en over jullie kind uit handen. Uiteraard kan alles anders lopen, maar als jij betrokken bent bij de beslissingen, dan houd je nog altijd zelf de regie. Ook als het een spoedkeizersnede wordt. Want jij weet wat en waarom het gebeurt. Dan blijf jij ‘Baas over je eigen Buik’! En hé, was dat niet de term waar 50 jaar geleden mee werd gestreden en veel mee is gewonnen.. Laten we daar nu de vruchten van blijven plukken!

Daarom raad ik iedere zwangere, nee, iedere toekomstige ouder, vanuit de grond van mijn hart aan: zoek informatie op en maak van tevoren keuzes! Lees in boeken, tijdschriften en op deskundige websites wat je kunt verwachten tijdens het bevallingsproces. Bekijk realistische video’s en stel vragen aan jouw verloskundige. Ook over situaties waarin het niet zo soepel loopt. En bedenk wat jullie zouden willen mochten de diverse keuzes ter sprake komen. Want tijdens de bevalling wil je daar als bevallende vrouw niet teveel over nadenken. (Waarom niet heb ik in deze blog beschreven.) Maar samen kunnen jullie sterk staan, ook in zo’n unieke situatie als de geboorte van jullie kindje!

Wil je tips om je echt goed voor te bereiden op de bevalling? Meld je dan hier aan voor mijn webinar!

Of wil je hierover met me sparren? Laat dan hier je contactgegevens achter en ik neem contact met je op!